Ανακοίνωση του Συμβουλίου του Jinwar (χωριό των Ελεύθερων Γυναικών στη Ροζάβα)

Με τις συνεχείς επιθέσεις και εισβολές, οι γυναίκες και τα παιδιά από το Jinwar, όπως και όλοι οι λαοί της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, αντιμετώπισαν όλες τις διαφορετικές καταστάσεις και πρόσωπα του πολέμου.

Το Jinwar αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την προσπάθεια και την ικανότητα των γυναικών να θέσουμε σε εφαρμογή την επιθυμία μας για μια ελεύθερη και κοινοτική ζωή. Για πολλούς, το Jinwar και η γυναικεία επανάσταση έγιναν έμπνευση και ελπίδα να οικοδομηθεί μια πιο δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία.

Για αυτό το λόγο, άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση μας.

Επομένως, θεωρούμε απαραίτητο να κάνουμε μια ακόμη δήλωση και να ενημερώσουμε για την κατάσταση και την προοπτική μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ
ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ ΓΗ

Από τις 9 Οκτωβρίου 2019 συνεχίζονται οι συστηματικές επιθέσεις και απόπειρες γενοκτονίας εναντίον των Κουρδικών, Αραβικών, Αρμένιων και Συριακών πληθυσμών της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Αυτή η κατοχή αποτελεί άμεση επίθεση εναντίον των δημοκρατικών, κοινωνικών θεσμών και της δημοκρατικής αυτοδιοίκησης του λαού. Οι βίαιες επιθέσεις που διεξάγονται από τον τουρκικό στρατό και τις τζαχαντιστικές του συμμορίες πραγματοποιούνται υπό τη διοίκηση του Τούρκου τρομοκράτη ηγέτη Ερντογάν. Η Τουρκία κυβερνάται από την πολιτική κατοχής του Ερντογάν. Οι σύμμαχοι αυτής της πολιτικής κατοχής ενώνονται υπό τον φόβο του Ερντογάν και κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στην κατοχή κάθε περιοχής όπου ζουν Κούρδοι και άνθρωποι άλλων εθνών.

Αυτή η κατάσταση έχει αναγνωριστεί από τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για γενοκτονία του 21ου αιώνα που παρακολουθείται σε ζωντανά προγράμματα από όλους. Πολλές αντιδράσεις σε αυτές τις χώρες έχουν απαντηθεί με βία. Αλλά η αντίσταση συνεχίζεται μέχρι τώρα. Είναι πολύ έντιμο ότι τόσοι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι ταυτίζονται με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των ανθρώπων εδώ και προσπαθούν να βρουν τρόπους επίλυσης.

Στη Βόρεια και Ανατολική Συρία αυτές οι μέθοδοι λύσης και αντίστασης έχουν εφαρμοστεί. Ο πρώτος τρόπος είναι το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, που θα συνεχιστεί έως ότου διευθετηθούν οι τρόποι επίλυσης. Ο δεύτερος τρόπος είναι η καθημερινή ανάπτυξη ενός συστήματος δημοκρατικών οργανώσεων και θεσμών. Το σύστημα του δημοκρατικού έθνους διαμορφώθηκε στους τομείς της εκπαίδευσης, της οικονομίας, της υγείας, της κοινής ελεύθερης ζωής, της πολιτικής και άλλων. Είναι η μετατροπή ενός πνεύματος σε πράξη. Τα έργα της εκπαίδευσης, της υγείας, της οικονομίας, του δήμου, της οικολογίας και της πολιτικής συνεχίζονται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Όντας μέρος αυτού του συστήματος ενός δημοκρατικού έθνους, όλα αυτά τα έργα και οι διαστάσεις αποτελούν την καθημερινή ζωή στο γυναικείο χωριό Jinwar. Σε όλους τους τομείς της ζωής, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η οικολογία, η οικονομία, η γεωργία, η κηπουρική και η κτηνοτροφία, το Jinwar μπόρεσε να αποτελέσει παράδειγμα συλλογικής και ειρηνικής ζωής. Όμως, καθώς ολόκληρη η περιοχή απειλείται από έναν πόλεμο κατοχής, η ζωή των γυναικών, των παιδιών και η ύπαρξη του Jinwar βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Οι ήχοι των τουρκικών αεροπλάνων, των τανκς και των βομβώνν είναι πολύ κοντά. Οι γυναίκες και τα παιδιά του Jinwar που είχαν ήδη υποστεί διάφορες οδυνηρές εμπειρίες ζωής βρήκαν στο JINWAR για πρώτη φορά ένα ειρηνικό και ασφαλές μέρος. Αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και πάλι τον φόβο του πολέμου και του θανάτου.

Αυτές οι συνθήκες κατέστησαν απαραίτητο ότι ορισμένα παιδιά και γυναίκες με προβλήματα υγείας ή ειδικές ανάγκες έπρεπε να μετακινηθούν σε άλλα μέρη. Περιμένουν το τέλος του πολέμου και να επιστρέψουν στους φίλους τους στο χωριό τους.

Εκτός από αυτό, οι γυναίκες του Jinwar οργανώνουν τη ζωή τους στο χωριό ακόμα κι αν οι συνθήκες έχουν γίνει δύσκολες. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες του Jinwar συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου, όπως διαδηλώσεις, συναντήσεις και δημόσιες ομιλίες. Υποστηρίζοντας τα θύματα του πολέμου, επισκέπτοντας ασθενείς και τραυματίες, παρακολουθώντας μαρτυρικές ταφές και τελετές, οι γυναίκες του Jinwar εκφράζουν την ανησυχία και την αλληλεγγύη τους. Έχοντας το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης οι γυναίκες του Jinwar επισκέπτονται τα γύρω χωριά και συνεχίζουν τις καθημερινές τους εργασίες στο χωριό.

Ειδικά όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη των γυναικών και των παιδιών, έχουν οργανωθεί οι απαραίτητες θεραπευτικές και μηνιαίες υγειονομικές εξετάσεις. Το γυναικείο χωριό Jinwar εγκαινιάστηκε τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου του 2017. Μέχρι στιγμής δεκάδες γυναίκες και παιδιά διαμένουν στο Jinwar και μοιράζονται το ψωμί, το φαγητό και το νερό. Οι κάτοικοι του Jinwar είναι βαθιά συνδεδεμένοι μεταξύ τους και με το χωριό τους. Η ζωή στο χωριό έχει γίνει παράδειγμα για τους φίλους και τους γείτονές τους.

Στις 25 Νοεμβρίου, θα γιορτάσουμε για άλλη μια φορά την επέτειο της έναρξης του Jinwar και θα αγωνιστούμε ενάντια σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας να συνεχίσουμε τη ζωή μας ειρηνικά. Ελπίζουμε να σας δούμε όλους στις 25 Νοεμβρίου στο Jinwar, καταδικάζοντας όλες τις γενοκτονίες, τις σφαγές, τους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς, τον σεξισμό και τον ρατσισμό και σας προσκαλούμε να γιορτάσετε τα κέρδη των αγώνων των γυναικών.

Είμαστε εδώ, στη γη μας. Είμαστε εδώ, στην πατρίδα μας. Κάθε χώρος όπου ζει οικολογικά δημοκρατικά είναι η γη μας. Κάθε σύστημα όπου υπάρχει πληθώρα εθνών, γλωσσών, πολιτισμών και πιστεύει στο σύστημά μας. Όλοι οι άνθρωποι που αγωνίζονται για αυτά τα δικαιώματα είναι μαζί μας.

JIN – JIYAN – AZADI (Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία)

Το Συμβούλιο του JINWAR village of free women – 4 Νοεμβρίου, 2019

Μετάφραση: Women Defend Rojava- Επιτροπή Αθήνας
Πρωτοβουλία για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *