Είμαστε μαζί σε αυτό, μήνυμα Αλληλεγγύης από τις Γυναίκες της Ροζάβα σε όλο τον κόσμο

Το παρακάτω βίντεο φτιάχτηκε από γυναίκες στη Ροζάβα θέλοντας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε όλο τον κόσμο δηλώνοντας ότι “Είμαστε μαζί σε αυτό”

Είμαστε οι Ελεύθερες Γυναίκες (mujeres libres)
Είμαστε οι Κούρδισσες αντάρτισσες
Είμαστε οι Ινδές μαχήτριες (Gulabi gang)
Είμαστε οι αντάρτισσες που πολεμάμε το φασισμό
Είμαστε οι αγωνιζόμενες μητέρες
Είμαστε η φύση που μας αγαπά
Είμαστε οι επαναστάτριες γυναίκες του τότε και του τώρα
Είμαστε οι σοφές γυναίκες που μας έκαψαν σαν μάγισσες και ξαναγεννιόμαστε από τις στάχτες

Σήμερα γιορτάζουμε την ταυτότητά μας ως κληρονομιά του αγώνα παγκοσμίως.
Είμαστε Διεθνίστριες στη ΒΑ Συρία, μέσα στην επανάσταση της Ροζάβα. Σήμερα γιορτάζουμε το Newroz, που είναι μια έκφραση του αγώνα για την Κουρδική ταυτότητα, που είναι ένας αγώνας για ελευθερία και ύπαρξη. Είναι η αρχή της Άνοιξης, τα μάτια και τα αυτιά μας ανοίγουν και βλέπουμε ότι ο δρόμος μας για την ελευθερία παίρνει τώρα νέα τροπή.

Εξετάζοντας την παγκόσμια ιστορία όλα τα έμβια όντα έχουν βιώσει περιόδους ακραίων συνθηκών. Πολλές φορές επιβιώσαμε και εξελιχθήκαμε. Είμαστε μέρος ενός κύκλου εκατομμυρίων ετών. Στιγμές κρίσης, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω του κορονοϊού, μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε και να οικοδομήσουμε. Οι γυναίκες εδώ (Ροζάβα) χτίζουν την επανάσταση και την αυτό-οργάνωση από τις στάχτες του πολέμου. Ο πόλεμος είναι πάντα γύρω μας αλλά έχει πολλές διαφορετικές μάσκες.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι βαθιές ρωγμές και η έλλειψη ανθρώπινης ηθικής αποκαλύπτουν τα θεμέλια του πατριαρχικού κερδοσκοπικού συστήματος. Καθώς οι κρατικοί θεσμοί και οργανισμοί δεν μπορούν να προσφέρουν ή να εκμεταλλευτούν με την άσκηση ελέγχου και καταπίεσης, ενισχύουμε τις υπάρχουσες κοινότητές μας και τους δεσμούς μεταξύ των λαών σε όλο τον πλανήτη. Λειτουργούμε όπως πάντα, σαν ισχυρή κοινωνία που είμαστε, σκεφτόμαστε εκείνους που βρίσκονται στα στρατόπεδα προσφύγων, στις φυλακές, εκείνες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, εκείνους που χωρίς εργασία δεν μπορούν να αγοράσουν φαγητό, εκείνους που δεν έχουν κανέναν να τους φροντίσει . Αυτές οι στιγμές χάους μπορούν να ανοίξουν νέες δυνατότητες ζωής στο μυαλό μας. Ακόμα κι αν οι συνθήκες απαιτούν από εμάς να κρατήσουμε μια απόσταση, βρίσκουμε τρόπους να είμαστε μαζί.

Όπως λένε και οι επαναστάτες σύντροφοί μας Ζαπατίστας στο Μεξικό:

«Ζητάμε να μην χαθεί η ανθρώπινη επαφή, αλλά να αλλάξουμε προσωρινά τους τρόπους να γνωρίζουμε τους εαυτούς μας, τους συντρόφους, τις συντρόφισσες, τις αδελφές και τους αδελφούς μας.
Η λέξη και το αυτί, μαζί με την καρδιά, έχουν πολλά μονοπάτια, πολλούς τρόπους, πολλά ημερολόγια και πολλές γεωγραφικές περιοχές. Βρείτε ο ένας τον άλλον. Και αυτός ο αγώνας για τη ζωή μπορεί να είναι ένας από αυτούς τους τρόπους.»

Δεδομένου ότι το καπιταλιστικό σύστημα καταρρέει, το μόνο πράγμα που μπορεί να μας εξασφαλίσει είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ενώ όλος ο κόσμος μιλάει για τον τρόπο καταπολέμησης του ιού, εμείς μιλάμε για το γιατί και για αυτό που αγωνιζόμαστε. Η ελευθερία πρέπει να αναπτυχθεί μέσα από κάθε μία από εμάς και εκφραστεί μέσα από τη συντροφικότητα, παρά τους περιορισμούς. Η κρίση του κορονοϊού δεν μπορεί να είναι μια ανοιχτή πόρτα για τον φασισμό, για την ενίσχυση της καταστολής, της ανισότητας και της απομόνωσης. Τα κράτη σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση, χρησιμοποιώντας το φόβο των ανθρώπων για να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη. Θα επιβιώσουμε μόνο αν μείνουμε ενωμένες, με όποιους τρόπους μπορούμε.

Το πρόβλημα είναι η λύση. Κάθε μάχη φέρνει αγώνα και σοφία. Το σύστημα αυτοάμυνάς μας είναι κομμάτι της φύσης. Η ζωή δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί με τη μορφή τρόπου ζωής ή χημικών φαρμάκων, τα οποία μάχονται κατά χιλιετίες γνώσης, τα οποία βρίσκονται στα χέρια και τις καρδιές των γυναικών.

Η Υγεία είναι μέριμνα για την κοινότητα, είναι η αγάπη για την ύπαρξή μας και για τη γη που περπατάμε, για τη ζωή γύρω μας. Η υγεία είναι η ηθική που φέρνει την κοινωνία κοντά, είναι η ισορροπία της βιοποικιλότητάς μας. Η υγεία της κοινωνίας μας βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια νέα απειλή η οποία αποτελεί επίσης μέρος του τρόπου ζωής που μας χωρίζει τον έναν από τον άλλον και από τη φύση. Είμαστε μαζί σε αυτό, σε αλληλεγγύη με όσους έχασαν τη ζωή τους και με όλους τους ανθρώπους που μάχονται παντού καθημερινά.

Επαναστατικές αγκαλιές, με βαθιά αγάπη και σεβασμό.

Kongra Star Diplomacy

#WomenDefendRojava #Newroz2020 #CoronaVirus

μετάφραση: Women Defend Rojava Athens

Αθήνα, Τρίτη 24 Μάρτη 2020

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *