Κάλεσμα για Παγκόσμια Δράση στις 27 & 28 Ιανουαρίου 2019: Οικολόγοι , ξεσηκωθείτε για τη Ροζάβα (Βόρεια Συρία)

Η καμπάνια Make Rojava Green Again και η Οικολογική Κίνηση Μεσοποταμίας καλούν σε δράσεις  για να σταματήσει η εισβολή  του Ερντογάν στη Βόρεια Συρία.

#RiseUp4Rojava! Υποστηρίξτε τις Διεθνείς Ημέρες Αντίστασης στις 27 και 28 Ιανουαρίου!

Ο λαός της Βόρειας Συρίας και η δημοκρατική αυτοδιοίκησή του δέχονται επίθεση από τον τουρκικό στρατό και των τζιχαντιστικών συμμοριών του, οι οποίοι απειλούν να εισβάλουν και να καταλάβουν τη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας (Rojava). Το τουρκικό κράτος και οι αντιπρόσωποί  του ζητούν δύναμη, πετρέλαιο και έδαφος. Ακριβώς όπως κατέλαβαν την περιοχή του Afrîn στις αρχές του 2018, αυτή τη φορά θέλουν να καταλάβουν όλη τη Βόρεια Συρία.

Εκτός από την πυροδότηση μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, που προκαλεί αμέτρητους θανάτους πολιτών  και ξεριζώνει  εκατομμυρίων ανθρώπων από τα σπίτια τους, αυτή η επίθεση απειλεί να καταστρέψει την κοινωνική επανάσταση που βασίζεται στην οικολογία, την απελευθέρωση των γυναικών και τη δημοκρατία που εκτυλίσσεται στην περιοχή.

Ο πόλεμος κατά της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας σημαίνει επίσης πόλεμο κατά της φύσης και των οικολογικών μέσων διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν εκεί. Οι πόλεμοι για υπεροχή στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν σκοτώσει μόνο εκατομμύρια ανθρώπους – έχουν καταστρέψει επίσης μεγάλες εκτάσεις με την καύση δασών και με βομβαρδισμούς, έχουν μολύνει τη γη με ουράνιο, πυρομαχικά και χημικά όπλα και έχουν οδηγήσει σε λεηλασίες πηγών  πετρελαίου.

Αλλά παρόλη την καταστροφή υπάρχει ελπίδα: εδώ και χρόνια υπάρχει ένα αυξανόμενο οικολογικό κίνημα σε όλα τα μέρη της Μέσης Ανατολής. Στο Κουρδιστάν, οι άνθρωποι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος, τους πολέμους, την αποικιοκρατία και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Η Οικολογική Κίνηση Μεσοποταμίας  ιδρύθηκε πριν από μερικά  χρόνια για να αγωνιστεί ενάντια στα φράγματα που κατασκευάζει το τουρκικό κράτος και τα οποία οδηγούν στην απερήμωση του Κουρδιστάν και την καταστροφή της παραδοσιακής γεωργίας. Εκτός από τους ακτιβιστές του Κουρδιστάν εργάζονται για την αναδάσωση για την καταπολέμηση της ρύπανσης και της απερήμωσης σε όλο το Μπακούρ (Βόρειο Κουρδιστάν) καθώς και στην Ροζάβα. Η στήριξη της αναδάσωσης είναι επίσης ένας από τους κύριους στόχους της καμπάνιας Make  Rojava Green Again.

Με την επικείμενη εισβολή στη Δημοκρατική Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας, η καταστροφή της φύσης θα φθάσει σε νέο επίπεδο και θα απειλήσει την οικολογική επανάσταση που συμβαίνει στην περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε όλους τους υποστηρικτές και τους οικολόγους μας σε όλο τον κόσμο να ενεργήσουν ενάντια στην απειλή μιας τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία.

Η επιθετικότητα κατά της Βόρειας Συρίας απειλεί επίσης την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, των πολιτισμών και των λαών. Στη Βόρεια Συρία σήμερα διακυβεύονται όλα: πρόκειται για την υπεράσπιση της ελπίδας, της ζωής και της ανθρωπότητας ενάντια στον φασισμό. Η επανάσταση της  Ροζάβα είναι ένας φάρος ελπίδας για τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Δείχνει ότι είναι δυνατή η απελευθέρωση των γυναικών από τη δικτατορία της πατριαρχίας. Ο πόλεμος του Ερντογάν αποσκοπεί στην καταστροφή μιας κοινωνίας που βασίζεται στα ίσα δικαιώματα και υπονομεύει όλα τα επιτεύγματα του γυναικείου κινήματος, όπως συνέβη στην εισβολή και την κατοχή του Afrîn.

Κράτη και εταιρείες σε όλο τον κόσμο είναι συνεργάτες σε αυτό το έγκλημα. Πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες εμπορεύονται, παράγουν και επενδύουν στην Τουρκία. Οι δυτικές τράπεζες παρέχουν πίστωση στον Ερντογάν και τα κράτη του ΝΑΤΟ έδωσαν στον Ερντογάν το πράσινο φως για τις απειλές εισβολής του, αποσύροντας τα στρατεύματά τους από την περιοχή. Όλοι συμμετέχουν στον πόλεμο κατά της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας και θα έρθουν αντιμέτωποι με  την αντίστασή μας.

Μαζί με τη Διεθνιστική Κομμούνα  της  Ροζάβα ζητάμε να ξεκινήσουν οι δράσεις στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2019 σε όλο τον κόσμο. Όλοι όσοι είναι αφοσιωμένοι στη φύση και στην οικολογική ζωή, όσοι αγωνίζονται για μια φεμινιστική εναλλακτική λύση, όσοι δεσμεύονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στη Συρία. Αυτό που συμβαίνει εκεί έχει αντίκτυπο σε εμάς.

Απαιτούμε:

Τα κράτη του ΝΑΤΟ και η Ρωσία πρέπει να αντιταχθούν στα σχέδια εισβολής του τουρκικού κράτους. Πρέπει να αναγνωρίσουν τη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας και οι εκπρόσωποι της Ροζάβα πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τη σύγκρουση στη Συρία.

Πρέπει να σταματήσει η οικονομική συνεργασία με τον Ερντογάν και το τουρκικό κράτος. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις εταιρείες που κατασκευάζουν, πωλούν ή επενδύουν στην Τουρκία. Όλες οι εξαγωγές όπλων, οχημάτων και καυσίμων που χρησιμοποιούνται για πολέμους πρέπει να σταματήσουν.

Μπορείτε να κάνετε κάτι γι ‘αυτό!

Εξηγήστε πώς οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι στρατιωτικές δομές στην πατρίδα σας συνδέονται με το καθεστώς Ερντογάν και με τον πόλεμο κατά της Βόρειας Συρίας και σταματήστε τες.

Make Rojava Green Again & Οικολογική Κίνηση Μεσοποταμίας, 7 Ιανουαρίου 2019

https://makerojavagreenagain.org/2019/01/07/ecologists-rise-up-for-rojava/

μετάφραση: Πρωτοβουλία για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη στη Μεσόγειο

Αθήνα, Γενάρης 2018

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *