1η Νοεμβρίου 2020- Παγκόσμια ημέρα για το Κομπάνι

Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, διαδηλώνουμε στην Αθήνα στις 17.00 (αυστηρά) στα Προπύλαια.
Με αφορμή την 1η Νοέμβρη, παγκόσμια ημέρα για το Κομπάνι, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κάλεσμα της καμπάνιας
Rise Up 4 Rojava International & RiseUp4Rojava Greece

για μια εβδομάδα διεθνιστικής αλληλεγγύης, από 1 έως 8 Νοεμβρίου.

Το φθινόπωρο του 2014 το ισλαμικό κράτος επιτέθηκε στην βορειοδυτική πόλη Κομπάνι, η οποία αυτοδιοικούταν δημοκρατικά. Εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο βγήκε στους δρόμους, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του  στην γυναικεία επανάσταση που συντελούταν εκεί καθώς και  στο  εφαρμοσμένο δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης. Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την ηρωική αντίσταση του YPJ, του YPG και του άμαχου πληθυσμού  και παρόλο που η κατάσταση ήταν αδιέξοδη, οι μαχήτριες και οι μαχητές κατάφεραν τελικά να απελευθερώσουν την πόλη, στις 26 Ιανουαρίου.

Όπως και με  την επανάσταση στη Ροζάβα, όπου πρωτοστάτησαν οι  γυναίκες για να οικοδομηθεί ένα σύστημα  αυτοδιοίκησης που να βασίζεται σε  δημοκρατικές, οικολογικές και απελευθερωτικές  αρχές, έτσι στάθηκαν και πάλι οι γυναίκες στο Κομπάνι, στην πρώτη γραμμή αντίστασης.

Στις 5 Οκτωβρίου του 2014, η θαρραλέα και  άφοβη YPJ μαχήτρια  Arin Mirkan- διοικήτρια για την άμυνα του Κομπάνι, θυσιάστηκε ώστε να σταματήσει η απόπειρα επίθεσης του ISIS, στο λόφο Mishtenur. Η ηρωική και ανιδιοτελής αυτή πράξη της αποτέλεσε ένα σημείο καμπής στον αγώνα  και έγινε σύμβολο αντίστασης. Η πόλη του Κομπάνι έγινε παγκόσμια γνωστή για την αντίστασή της, διότι συνέβαλε στην ήττα του ISIS.

Το τουρκικό κράτος υποστήριζε το ισλαμικό κράτος από την ίδρυσή του και κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Κομπάνι, προπαγάνδιζε ότι η πόλη είχε ήδη πέσει. Αλλά ο λαός του Κομπάνι αγωνίστηκε, νίκησε και ξαναέχτισε την πόλη. Το Κομπάνι όμως συνεχίζεται να βρίσκεται σε κίνδυνο, γιατί αυτό που δεν κατάφερε να κάνει το ισλαμικό κράτος, επιδιώκεται σήμερα από την Τουρκία, με την βοήθεια τζιχαντιστικών ομάδων.

Αρχές του 2018 το τουρκικό κράτος επιτέθηκε στο Αφρίν και κατέλαβε βίαια την πόλη. Στις 9 Οκτωβρίου συνέχισε τις εισβολές στο Gire Spi και στο Sere Kaniye. Από τότε τα κατειλημμένα εδάφη μετατράπηκαν  σε πεδία οπλισμένων , τρομοκρατικών ομάδων με δικά τους εκπαιδευτικά κέντρα, τα οποία  τρομοκρατούν τον πληθυσμό. Εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράττονται συνεχώς καθώς επίσης πολιτιστικές γενοκτονίες, βίαιη δημογραφική αλλοίωση και εκδίωξη και λαμβάνονται μέτρα εκτουρκισμού. Εγκλήματα όπως δολοφονίες, βιασμοί, γυναικοκτονίες, ληστείες, καταστροφές γης, ξερίζωση δέντρων και εμπρησμοί αγροτικών εκτάσεων έχουν γίνει καθημερινότητα στις περιοχές.

Η Τουρκία απειλεί και με άλλες επιθέσεις στη Βορειοανατολική Συρία, και το Κομπάνι είναι στο στόχαστρο.

Στις 23 Ιουνίου του 2020 δολοφονήθηκαν από τουρκικούς κηφήνες, τρεις ακτιβίστριες που συμμετείχαν στο γυναικείο κίνημα Kongra Star. Αυτή η επίθεση στις υπερασπίστριες των  γυναικείων δικαιωμάτων είναι μία επίθεση στη κοινωνία, στο γυναικείο κίνημα και στο δημοκρατικό σύστημα στη Ροζάβα. Με αυτήν την επίθεση η Τουρκία εκδικείται την ήττα του ισλαμικού κράτους, στο Κομπάνι.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2020 συνελήφθησαν περισσότερα από 20 μέλη του HDP και κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία και προπαγάνδα, επειδή είχαν καλέσει το 2014, για παγκόσμια κινητοποίηση για το Κομπάνι.

Αυτό όμως δεν θα μας σταματήσει. Το πνεύμα της αντίστασης των δολοφονημένων μας συντροφισσών μας ενδυναμώνει ως γυναίκες αγωνίστριες. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε, έτσι όπως κάναμε και στο Κομπάνι. Γιατί αντίσταση σημαίνει Ζωή. Λέμε «Όχι στην κατοχή και στη γενοκτονία! Θα υπερασπιστούμε τη Ζωή!».

Οφείλουμε και σήμερα όπως και τότε να εξεγερθούμε για το Κομπάνι. Έτσι όπως τότε που οι μαχήτριες νίκησαν το ισλαμικό κράτος και προστάτευσαν την ανθρωπότητα από αυτό, έτσι οφείλουν και τώρα οι γυναίκες και οι κοινωνίες να υπερασπιστούν το Κομπάνι.

Με αφορμή την 1η Νοέμβρη, της παγκόσμιας ημέρας για το Κομπάνι, καλούμε για δράση και αλληλεγγύη. Ακολουθούμε το κάλεσμα της καμπάνιας RiseUp4Rojava για την εβδομάδα δράσης, από 1 έως 8 Νοεμβρίου και καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν με ποικίλες δράσεις.

Το να υπερασπιστούμε το Κομπάνι, σημαίνει να υπερασπιστούμε  τη Ζωή!

Jin – Jiyan – Azadi * Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία

WOMED DEFEND ROJAVA – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΗΝΑΣ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *