Η Γυναικεία Κουρδική Οργάνωση – Ομπρέλα Kongra Star υποστηρίζει διάφορες κοοπερατίβες στη Ροζάβα στις οποίες οι γυναίκες δουλεύουν αυτόνομα και ταυτόχρονα υπερασπίζονται τις εαυτές τους αλλά και την κοινότητα. Τώρα υπάρχουν 16 νέες κοοπερατιβές στο Cizîrê παρ’ όλο τον πόλεμο.
Στη δίνη του πολέμου και του εμφυλίου, οι αυτό-οργανωμένες δομές στη Ροζάβα έχουν δημιουργήσει μετά την επανάσταση μια νέα δημοκρατική κοινωνία βασισμένη σε συμβούλια και κομμούνες. Όλες οι διαφορετικές ομάδες, εθνοτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές στη ΒΑ Συρία συμμετέχουν ισότιμα σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή η έννοια του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στη Ροζάβα, για τον περιορισμό του κράτους δημιουργώντας τοπικούς θεσμούς σε χωριά, πόλεις και γειτονιές και μεταφέροντας όλες τις λήψεις αποφάσεων σε αυτά τα θεσμικά όργανα, αποτελεί τη δημοκρατική εναλλακτική λύση για τη ζωή πέρα από το κράτος και πηγαίνει πίσω στον Κούρδο ηγέτη Abdullah Öcalan. Ο Öcalan επηρεάστηκε από τις ιδέες του Αμερικανού σοσιαλιστή Murray Bookchin σχετικά με τον ελευθεριακό κοινοτισμό και τις προσάρμοσε στην πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής.
Στόχος του Öcalan είναι η ανάπτυξη μίας εναλλακτικής λύσης για την καπιταλιστική νεωτερικότητα. Κεντρικό στοιχείο δεν είναι μόνο η δημοκρατική αυτό-οργάνωση της κοινωνίας, αλλά και η ανάπτυξη μιας εναλλακτικής οικονομίας. Ενάντια στη καπιταλιστική οικονομία που ακόμα κυριαρχεί στην Βόρεια Συρία, μία «δημοκρατική κοινωνική οικονομία», η οποία βασίζεται πρωτίστως σε κοοπερατίβες αρχίζει να ανθίζει. Αυτές οι κοοπερατίβες συγκροτήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές και σταδιακά διαδραμάτισαν έναν πιο σημαντικό ρόλο. Από το 2017 συγχωνεύθηκαν σε ανώτερες, μεγαλύτερες δομές.
Το Kongra Star, η οργάνωση που ενώνει όλο το γυναικείο κουρδικό κίνημα, ενισχύει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη μίας αυτόνομης γυναικείας οικονομίας στις αυτοδιοικούμενες περιοχές της ΒΑ Συρίας. Για χρόνια, οι γυναικείες κοοπερατίβες μεγαλώνουν σε μέγεθος και αριθμό, καθώς παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην ανεξαρτησία των γυναικών από τους συζύγους και τους πατεράδες τους. Στην περιοχή Cizîrê το Kongra Star προωθεί την ίση συμμετοχή χιλιάδων γυναικών στις δεκάδες αγροτικές κοοπερατίβες για να αυξηθούν τα πλεονεκτήματα για όλα τα μέλη και για τις κοινότητες. Παράλληλα, δημιουργηθήκαν άλλες 16 κοοπερατίβες, που παρέχοντας τα προς το ζην σε 409 γυναίκες και τις οικογένειες τους. Οι κοοπερατίβες βρίσκονται στις περιοχές Dêrik (al-Malikiya), Tirbespî (al-Qahtaniyya), Girkê Legê (al-Muabbada), Amûdê and Hesekê.
Μία άλλη περιοχή στην οποία το σύστημα της δημοκρατικής οικονομίας εδραιώθηκε αρκετά γρήγορα είναι η Serêkaniyê (Ras al-Ain). Εκεί μία έκταση 4 εκτάριων γης έχει διαμοιραστεί ανάμεσα σε 150 γυναίκες και τις οικογένειες τους. Οι κοοπερατίβες καταστράφηκαν όταν η Τουρκία κατέλαβε με την συναίνεση της Ρωσσίας και της Αμερικής, την πόλη Serêkaniyê. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν και τα κτήματα τους ερημώθηκαν.
Σύμφωνα με τη Meha Zoro, μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Kongra Star στο Amûdê προγραμματίζεται να δημιουργηθούν κι άλλες κοοπερατίβες. Οι πόροι και τα χρήματα παρέχονται από την Οικονομική Επιτροπή. «Παρόλο που οι επιθέσεις στη ΒΑ Συρία έχουν μία σχετική αρνητική επίδραση στην οικονομία μας, η οργάνωση της οικονομίας είναι η βάση για την οργάνωση μίας ελεύθερης ζωής. Αυτή η αντίληψη έχει δημιουργήσει ένα πνεύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στις γυναίκες για να δουλέψουν μαζί και να ενισχύσουν την ικανότητα τους να αυτό-οργανωθούν και να αυτονομηθούν.
Η αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών πρέπει να υποστηρίζεται ενεργά!»
Πηγή: ANF ENGLISH
Μετάφραση: Women Defend Rojava- Επιτροπή Αθήνας