Σταματήστε τους διοικητές που επέβαλε το καθεστώς σε Κουρδικούς δήμους!

Η Οικολογική Κίνηση της Μεσοποταμίας (ΜΕΜ) καταδικάζει την εξαναγκαστική απόλυση των συνδημάρχων των Amed (Ντιγιαρμπακίρ), Van (Βαν) και Mardin (Μάρντιν) από την Τουρκική κυβέρνηση και την αντικατάστασή τους από άλλους διοικητές χθες. Συνοδευόμενοι από εκατοντάδες αστυνομικές δυνάμεις, οι διορισμένοι κυβερνητικοί διοικητές κατέλαβαν τα δημοτικά κτίρια και δεν επέτρεψαν την είσοδο στους εκλεγμένους συν-δημάρχους. Παράλληλα, περίπου 500 αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές από τους δήμους και πολιτικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν στις Κουρδικές επαρχίες.


Αυτή η πράξη εναντίον αυτών των τριών μεγάλων Κουρδικών μητροπολιτικών δήμων δεν έχει νομική βάση, όπως δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στη δήλωσή του. Τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει πολλές έρευνες χωρίς κάποιο λόγο για τους εν λόγω συν-δημάρχους, αλλά μέχρι στιγμής κανένα δικαστήριο δεν έχει λάβει καμία απόφαση. Ως εκ τούτου, πρόκειται για πράξη «πολιτικού πραξικοπήματος», όχι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στην Τουρκική Δημοκρατία.
Αυτοί οι τρεις δήμοι, όπως επίσης 70 δήμοι ακόμη, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, κερδήθηκαν για άλλη μια φορά από το δημοκρατικό-αριστερό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) στις 31 Μαρτίου 2019. Οι τοπικές εκλογές διεξήχθησαν κάτω από άδικες συνθήκες και μεγάλη πολιτική καταπίεση από το καθεστώς ενάντια στο HDP και σε άλλα δημοκρατικά κόμματα. Πάνω από 8.000 μέλη του HDP και άλλοι αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές βρίσκονται στη φυλακή για χρόνια, χιλιάδες ακτιβιστές έχουν εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου να μην συλληφθούν, σχεδόν όλες οι διαδηλώσεις στις Κουρδικές επαρχίες απαγορεύονται, υπάρχει μεγάλη στρατιωτική παρουσία στις αγροτικές και αστικές περιοχές.

Στα τέλη του 2016 το αυταρχικό καθεστώς που κυβερνάται από το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και το νεοφασιστικό MHP είχε απολύσει τους συνδημάρχους 96 δήμων προσκείμενων στο HDP στις Κουρδικές επαρχίες και διοικούσε τους δήμους με διορισμένους από το κράτος διοικητικούς για 2,5 χρόνια. Περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι είχαν απολυθεί και επίσης ακυρώθηκαν και καταστράφηκαν εκατοντάδες έργα κοινωνικής, πολιτιστικής, οικολογικής, κοινοτικής οικονομίας και γυναικείας χειραφέτησης. Τα Κουρδικά ονόματα εξαφανίστηκαν από τον δημόσιο χώρο. Οι πόλεις και το περιβάλλον τους μετασχηματίστηκαν με έναν μη κοινωνικό και νεοφιλελεύθερο τρόπο με έργα κατασκευών που δόθηκαν σε κοντινές τους εταιρείες. Δημόσιοι χώροι και φυσικοί χώροι έγιναν αντικείμενο οικονομικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με τη διαφθορά – το χρέος όλων των κατεχόμενων δήμων αυξήθηκε 5 έως 15 φορές. Δεδομένου ότι το MEM δρα για μια οικολογική ζωή και ενάντια στην καταστροφή της φύσης, οι εξελίξεις των τελευταίων τριών ετών αφορούσαν ειδικότερα οικολόγους ακτιβιστές.

Θυμηθείτε επίσης ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ο Τουρκικός στρατός κατέστρεψε 7 πόλεις, εκτόπισε βίαια πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους από τα σπίτια τους και σκότωσε 400 πολίτες. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθυσμός δεν δέχτηκε αυτή τη δικτατορία στους οικισμούς τους με τις ψήφους τους στις τοπικές εκλογές τον Μάρτιο του 2019. Για πέντε μήνες δεν υπήρχαν πλέον συμπαγή μπλοκ όταν οι άνθρωποι μπήκαν στα δημοτικά κτίρια για τις υποθέσεις τους, η ζωή έγινε πιο ευχάριστη και νέα έργα και σχέδια ξεκίνησαν.

Η χθεσινή κατασταλτική πράξη δεν είναι μόνο ένας βαθύς αντιδημοκρατικός ρεβανσισμός εναντίον του HDP, είναι επίσης η συνέχιση της εκατονταετούς αποικιοκρατικής καταπίεσης και αφομοιωτικής πολιτικής του Τουρκικού κράτους κατά των Κούρδων. Οι Κούρδοι αντιστέκονται παρά την αυξανόμενη πολιτική και στρατιωτική καταπίεση. Επιπλέον, στοχεύει στην καταστροφή του κοινού δημοκρατικού αγώνα των Κούρδων, των Τούρκων, των Αρμενίων, των Αλεβιτών και άλλων λαών στην Τουρκική Δημοκρατία που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια από το HDP. Το AKP-MHP, το οποίο βρίσκεται σε κρίση μετά τις τελευταίες τοπικές εκλογές – έχασε επίσης μεγάλες πόλεις στη Δυτική Τουρκία συν η αυξανόμενη οικονομική παρακμή, θέλει να διατηρήσει τη δύναμή του αυξάνοντας τον ρατσισμό και εντείνοντας τον πόλεμο εντός και εκτός των συνόρων.

Είναι απολύτως αναγκαίο όλες οι δημοκρατικές οργανώσεις και άνθρωποι από όλη την Τουρκία να σταθούν άμεσα ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα και να απαιτήσουν την ακύρωση της απόλυσης των συνδημάρχων των Amed, Wan και Merdîn. Διαφορετικά, το επίπεδο καταστολής, το οποίο στοχεύει στους Κούρδους, θα τους χτυπήσει με παρόμοιο σκληρό τρόπο. Η υπεράσπιση της φύσης και της οικολογικής ζωής επίσης συνδέεται με την εναντίωση στο αυταρχικό καθεστώς του AKP-MHP.

Οι διεθνείς δημοκρατικές οργανώσεις και οι λαοί καλούνται επίσης να δείξουν αλληλεγγύη, ευαισθητοποιώντας για την κατάσταση στην Τουρκία στις δικές τους κοινωνίες, ξεκινώντας διεθνείς κινητοποιήσεις, στέλνοντας αντιπροσωπείες, ζητώντας από τις κυβερνήσεις τους να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας επίσης διεθνείς οργανισμούς και άλλες δράσεις.

20.08.2019
Οικολογική Κίνηση Μεσοποταμίας

Mesopotamia Ecology Movement

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *