[Ημέρα 7] Σύνοψη της Αντίστασης κατά του τουρκικού πολέμου κατοχής στη Ροζάβα

Από τη στιγμή που η Αυτόνομη Δημοκρατική κυβέρνηση της Βορειοανατολικής Συρίας σύναψε στρατιωτική συμφωνία με τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στις 13 Οκτωβρίου, η στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση έχει αποκτήσει κάποια πολυπλοκότητα.

Τη νύχτα 13 προς 14 Οκτωβρίου, οι πρώτες αναφορές ότι οι μονάδες του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) είχαν μετακινηθεί στις απελευθερωμένες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας εξαπλώθηκαν γρήγορα. Τα στρατεύματα του κεντρικού κράτους της Συρίας κατέλαβαν θέσεις στο Ayn Issa νότια του Kobane και στο Til Temir νότια του Serekaniye.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα, ως τακτικές δυνάμεις του συριακού κράτους, θα αναλάβουν θέσεις στα βόρεια σύνορα της χώρας και μαζί με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ενότητα της Συρίας ενάντια στην τουρκική επίθεση.

Πρόκειται για μια καθαρά στρατιωτική συμφωνία και, σε αντίθεση με όλες τις εικασίες, η παρουσία συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων δεν θα επηρεάσει την αυτοδιοίκηση ή τις εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας στις απελευθερωμένες περιοχές. Η εντολή που έχουν τα Συριακά στρατεύματα παραμένει περιορισμένη και είναι η κοινή υπεράσπιση της χώρας εναντίον του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Μετά την εσπευσμένη απόσυρση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων με τις πρώτες τουρκικές επιθέσεις στο Manbij, τα στρατεύματα του SAA πήραν τον έλεγχο πολλών σημείων και θέσεων στο βόρειο και δυτικό μέτωπο του Manbij  χθες και προχθές. Η μεταφορά συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στα σύνορα που απειλούνταν από εισβολή ή ακόμη και στις περιοχές που διεξάγονται μάχες έχει μέχρι στιγμής  αποτύχει.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις των λαών της βορειοανατολικής Συρίας συνεχίζουν να αντιστέκονται στους κατακτητές σε Serekaniye και Girespi με απερίγραπτο και ιστορικό τρόπο. Ενώ η προπαγάνδα του εχθρού ξεχειλίζει με νίκες και διακηρύσσει επανειλημμένα την πτώση των δύο επίμαχων πόλεων για μέρες, οι δυνάμεις άμυνας αντιμετώπισαν τους φασιστές εισβολείς με σοβαρά χτυπήματα στη Girespi και χθες οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας πέτυχαν για άλλη μια φορά την απελευθέρωση ολόκληρης της αστικής περιοχής του Serekaniye και την καθάρισαν από τους κατακτητές.

Αν και ο τουρκικός στρατός και οι ισλαμιστικές του συμμορίες καταγράφουν συνεχώς ασταθή εδαφικά κέρδη με δράσεις αστραπή, η αντίσταση σε Serekaniye και Girespi καταστρέφει σαν σαπουνόφουσκες τα όνειρα του Ερντογάν για μια γρήγορη νίκη.

Για άλλη μια φορά, είναι σαφές ότι οι οργανωμένοι άνθρωποι που δεν προδίδουν την άμυνά τους, δεν μπορούν να νικηθούν.

πηγή: RiseUp4Rojava

μετάφραση: Πρωτοβουλία για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη

Μέλος της Διεθνούς Καμπάνιας *#riseup4rojava – smash turkish fascism

Αθήνα, Τετάρτη 16 Οκτώβρη 2019

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *