Διαδήλωση ενάντια στην ολλανδική εταιρεία Bresser για να αποσυρθεί από την μετακίνηση των μνημείων στην περιοχή του Χασανκείφ στην NA Τουρκία

Τετάρτη 28 Ιουνίου,  1 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία  της Bresser, Viltweg 1p ‘s-Gravendeel

Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει στην διαδήλωση μας στα κεντρικά γραφεία της ολλανδικής εταιρείας Bresser. Η Bresser ως διεθνής εταιρεία ειδικευμένη στη μετεγκατάσταση κτιρίων και μνημείων – είναι μέρος της κοινοπραξίας που μετακίνησε τον τάφο του Zeynel  Bey στο Χασανκείφ στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Η Bresser συμμετέχει στο σχεδιασμό της μετεγκατάστασης ακόμη 9  μνημείων στο Χασανκείφ.

Το Χασανκείφ είναι μια πόλη 12.000 ετών πάνω στον Τίγρη ποταμό με μοναδική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά η οποία απειλείται από την κατασκευή του φράγματος του Ιλίσου. Το φράγμα, αν ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει μια κοινωνική, πολιτιστική και οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Για να ολοκληρωθεί το φράγμα πολλά αρχαία μνημεία θα πρέπει να μετακινηθούν. Ο 550 ετών τάφος του  Zeynel  Bey είναι ένα παράδειγμα της πολιτιστικής παράδοσης της αρχαίας Ανατολίας. Τώρα η Bresser ,μαζί με την τουρκικών συμφερόντων Er-Bu, θέλουν να μετακινήσουν πολύ σύντομα 5 μνημεία, μεταξύ αυτών είναι ένα μοναστήρι, ένα μαυσωλείο, ένα λουτρό και σε μεταγενέστερο στάδιο ακόμη τρία  μνημεία (μεταξύ αυτών και το διάσημο τζαμί El Rizk). Η μετεγκατάσταση τους αποτελεί καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιά  και αποτελεί  παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τοπικών πληθυσμών.

Στις 28 Ιουνίου, οι οργανώσεις μας θα συγκεντρωθούν στα κεντρικά γραφεία της Bresser και θα απαιτήσουν να αποσυρθεί από την μετεγκατάσταση των μνημείων. Χωρίς την  Bresser θα είναι σχεδόν αδύνατο για την τουρκική εταιρεία και την τουρκική κυβέρνηση να μεταφέρουν  τα μνημεία. Η προετοιμασία για τη μετεγκατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία μπορεί να αρχίσει το καλοκαίρι, επομένως σας παρακαλούμε να συμμετάσχετε στη διαμαρτυρία.

για επικοινωνία: Ercan Ayboga, Initiative to Keep Hasankeyf Alive

www.hasankeyfgirisimi.net – hasankeyfgirisimi@gmail.com

Μετάφραση – Πρωτοβουλία για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη στη Μεσόγειο, Ιούνης 2017

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *