Αθήνα: Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στα πλαίσια της Διεθνούς καμπάνιας για την υπεράσπιση της επανάστασης στη Ροζάβα και των επιτευγμάτων της

Αθήνα, Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 – 12 το μεσημέρι – πλατεία Συντάγματος

Διεθνείς Μέρες Δράσεων

Διαταράσσουμε, Αποκλείουμε, Καταλαμβάνουμε
6 & 7 Σεπτεμβρίου 2019
στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Καταλονία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και σε πολλές άλλες χώρες

 

Ενώ οι λαοί στη Ροζάβα και την Βορειοανατολική Συρία συνεχίζουν τον αγώνα τους για αυτοδιάθεση, γυναικεία απελευθέρωση και άμεση δημοκρατία και υπερασπίζονται τον εαυτό τους εναντίον των επιθέσεων των τζιχαντιστών και του φασιστικού τουρκικού κράτους, οι εκπρόσωποι των υποκριτικών κυβερνήσεων δίνουν τα χέρια με τους Τούρκους δεσπότες.

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το Αφρίν, τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό και οι οικογένειές τους εγκαθίστανται εκεί και εκμεταλλεύονται τους πόρους του ντόπιου πληθυσμού. Πουλάνε το σύμβολο του ίδιου του Αφρίν, το ελαιόλαδο από τα ελαιόδεντρα, μέσω της Τουρκίας στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι που το τουρκικό κράτος εννοεί όταν ισχυρίζεται ότι διασφαλίζει τα σύνορά του: εθνοκάθαρση και τζιχαντιστές που επιτίθενται στους ντόπιους.

Ενώ η Άγκυρα σμιλεύει σχέδια εκκαθάρισης εναντίον της επανάστασης στο Κουρδιστάν και στη Συρία, οι ευρωπαϊκές, ρωσικές και αμερικανικές βιομηχανίες όπλων αυξάνουν καθημερινά τα κέρδη τους. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε τα δεινά που υποφέρουν οι άνθρωποι στην Υεμένη, την Παλαιστίνη και στα άλλα θέατρα πολέμου. Τα κέρδη αυτά κοστίζουν εκατομμύρια ζωές.

«Εύχομαι να υπήρχαν κινήματα στις μητροπόλεις που θα επιτίθονταν σε αυτό το πόλεμο, που θα τον έκαναν αδύνατο. Απλά σταματώντας τον ανεφοδιασμό.»

Έγραφε η διεθνίστρια Andrea Wolf (Αντρέα Βόλφ 1965-1998) την πρωτομαγιά του 1997 από τα βουνά του Κουρδιστάν. Από τότε έχουν περάσει 22 χρόνια. 22 χρόνια στα οποία αναρίθμητοι άνθρωποι στην Τουρκία και το Κουρδιστάν έχουν βομβαρδιστεί και εκτελεστεί από όπλα του Νάτο και των δυτικών εθνών κρατών. 22 χρόνια όπου εταιρίες όπως η Rheinmetall. η Lockhead Martin, η Leonardo και η SAAB, όπου τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Deutsche Bank έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια σκορπώντας τον θάνατο, την μιζέρια και τον αφανισμό των ανθρώπων. 22 χρόνια όπου ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να πυροβολεί με νατοϊκά πυρομαχικά. Ο πληθυσμός του Κουρδιστάν και της Βόρειο-ανατολικής Συρίας θα εξακολουθήσει να απαντά ενωμένα σε αυτές της επιθέσεις με αντίσταση. Εμείς στις χώρες μας, θα καταλάβουμε, παρενοχλήσουμε και θα μπλοκάρουμε τα κέντρα που στηρίζουν και συνεργάζονται οικονομικά, στρατιωτικά, διπλωματικά με τον Τουρκικό φασισμό.

Ο πόλεμος εναντίον του επαναστατικού κινήματος και των ανθρώπων σε Τουρκία, Κουρδιστάν και όλη την Μέση Ανατολή έχει ξεκινήσει από το κατώφλι μας. Ξεκινά από τα εργοστάσια πολεμικού εξοπλισμού, στα γραφεία τραπεζών και πολιτικών κομμάτων και στα συνέδρια και τις συναντήσεις των υποκριτικών κυβερνήσεων και του ΝΑΤΟ. Ξεκινά με την προπαγάνδα των «ειρηνευτικών αποστολών», την στρατιωτικοποίηση της καθημερινής μας ζωής και γίνεται ορατός στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ξεκινά εκεί όπου συναντιούνται οι κερδοσκόποι και οι σχεδιαστές του πολέμου. Η απάντηση μας είναι η αλληλεγγύη, ο διεθνισμός και ο αντικαπιταλισμός. Ας δείξουμε σε πολεμοκάπηλους και ιμπεριαλιστές τι νιώθουμε για αυτούς.

Μετάφραση: Hevalên Girîtê

Αλληλεγγύη με την Αντιφασιστική Αντίσταση στην Τουρκία – σπάμε τον Τουρκικό φασισμό!

Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις κουρδικές πόλεις Amed (Diyarbakir),  Merdin (Mardin) και Wan (Van) οι δήμαρχοι του HDP καθαιρέθηκαν μετά από εντολή του υπουργείου εσωτερικών της Τουρκίας και αντικαταστάθηκαν με επιβαλλόμενους διαχειριστές οι οποίοι είναι πιστοί στο καθεστώς. Τα δημαρχεία περικυκλώθηκαν και πάνω από 400 ακτιβιστές συνελήφθησαν. Η επίθεση ενάντια στο Δημοκρατικό κόμμα των Λαών (HDP) πρέπει να γίνει αντιληπτό ως πραξικόπημα. «Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμότητα», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το HDP, «ο λαός δεν θα δεχτεί αυτή την πράξη και θα σταθεί δίπλα στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του και στο  HDP».

Σαν απάντηση σε αυτό το κάλεσμα οι άνθρωποι στο Βόρειο Κουρδιστάν και παντού στην Τουρκία όρθωσαν το ανάστημά τους. Δεν δέχονται το πραξικόπημα και πραγματοποιούν συνεχόμενες δράσεις αντίστασης. Όχι μόνο στις κουρδικές περιοχές που έχουν επηρεαστεί, αλλά και στις τουρκικές μητροπόλεις αποφασισμένοι διαδηλωτές παίρνουν θέση. Καθημερινά πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη. Αμέσως τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν  αυθόρμητες διαδηλώσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις.

Η επίθεση στο HDP δείχνει πόσο αδύναμο έχει γίνει το Τουρκικό φασιστικό καθεστώς. Προσπαθούν να σιγάσουν/σβήσουν επειγόντως κάθε φωνή αντίστασης/κριτικής. Δεν μπορούν να επιτρέψουν την κριτική. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εναλλακτική. Διότι αυτό θα σημάνει την πτώση/καταστροφή τους. Όμως εμείς γνωρίζουμε την αλήθεια: η αντίσταση στο Κουρδιστάν πολύ σύντομα θα γίνει ο τάφος του Ερντογάν.

Ο πόλεμος ενάντια στους Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία και το Ιράκ, όπως επίσης και οι απειλές για τη Ροζάβα, είναι μια τακτική για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία. Είτε ενάντια στη Ροζάβα, την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ή τους αντάρτες στα βουνά, περισσότερη βία, περισσότερος πόλεμος, περισσότερες απειλές είναι η μόνη απάντηση, του αποδυναμωμένου καθεστώτος του AKP, στις αυξανόμενες δυνάμεις των αντιφασιστών στην Τουρκία, το Κουρδιστάν και σε όλη τη Μέση Ανατολή!

Ωστόσο αφύπνισαν τη θέληση των γυναικών, των καταπιεσμένων, των εργατών, των νέων και των ηλικιωμένων για αντίσταση. Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι συμμετέχουν στο Κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στο φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν.

Σαν πλατφόρμα 41 δημοκρατικών και επαναστατικών οργανώσεων από 12 χώρες στεκόμαστε δίπλα στις αντιφασιστικές δυνάμεις στην Τουρκία. Κάθε αντιφασιστικός αγώνας στην Τουρκία τους αποδυναμώνει και στο εξωτερικό/προς τα έξω. Κάθε νέα αδυναμία στερεί από το φασιστικό Τουρκικό κράτος κομμάτι κομμάτι το περιθώριο/την ευελιξία για να διαπράττει γενοκτόνους πολέμους.  Η μάχη πρέπει να δοθεί σε όλα τα μέτωπα. Στην ίδια την Τουρκία και στις χώρες και τις μητροπόλεις των Ευρωπαίων αδερφών της Τουρκίας. Καταδικάζουμε όλες τις οργανώσεις, τις κυβερνήσεις και τις συμμαχίες που στηρίζουν το Τουρκικό φασιστικό κράτος.

Κάλεσμα για –  Να σπάσουμε τον Τουρκικό φασισμό. Για μια δημοκρατική Τουρκία, ειρήνη στο Κουρδιστάν και ασφαλές μέλλον για την Επανάστασης της Ροζάβα.

Ο Τουρκικός φασισμός είναι ο κοινός μας εχθρός σε όλες του τις μορφές, η ενότητά μας είναι ο Διεθνιστικός Αντιφασισμός! Να πολεμήσουμε το φασισμό σε κάθε χώρα/ σε όλο τον κόσμο.

Διεθνής καμπάνια #Riseup4Rojava – Σπάμε τον τουρκικό φασισμό!

Σταματήστε τους διοικητές που επέβαλε το καθεστώς σε Κουρδικούς δήμους!

Η Οικολογική Κίνηση της Μεσοποταμίας (ΜΕΜ) καταδικάζει την εξαναγκαστική απόλυση των συνδημάρχων των Amed (Ντιγιαρμπακίρ), Van (Βαν) και Mardin (Μάρντιν) από την Τουρκική κυβέρνηση και την αντικατάστασή τους από άλλους διοικητές χθες. Συνοδευόμενοι από εκατοντάδες αστυνομικές δυνάμεις, οι διορισμένοι κυβερνητικοί διοικητές κατέλαβαν τα δημοτικά κτίρια και δεν επέτρεψαν την είσοδο στους εκλεγμένους συν-δημάρχους. Παράλληλα, περίπου 500 αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές από τους δήμους και πολιτικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν στις Κουρδικές επαρχίες.


Αυτή η πράξη εναντίον αυτών των τριών μεγάλων Κουρδικών μητροπολιτικών δήμων δεν έχει νομική βάση, όπως δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στη δήλωσή του. Τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει πολλές έρευνες χωρίς κάποιο λόγο για τους εν λόγω συν-δημάρχους, αλλά μέχρι στιγμής κανένα δικαστήριο δεν έχει λάβει καμία απόφαση. Ως εκ τούτου, πρόκειται για πράξη «πολιτικού πραξικοπήματος», όχι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στην Τουρκική Δημοκρατία.
Αυτοί οι τρεις δήμοι, όπως επίσης 70 δήμοι ακόμη, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, κερδήθηκαν για άλλη μια φορά από το δημοκρατικό-αριστερό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) στις 31 Μαρτίου 2019. Οι τοπικές εκλογές διεξήχθησαν κάτω από άδικες συνθήκες και μεγάλη πολιτική καταπίεση από το καθεστώς ενάντια στο HDP και σε άλλα δημοκρατικά κόμματα. Πάνω από 8.000 μέλη του HDP και άλλοι αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές βρίσκονται στη φυλακή για χρόνια, χιλιάδες ακτιβιστές έχουν εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου να μην συλληφθούν, σχεδόν όλες οι διαδηλώσεις στις Κουρδικές επαρχίες απαγορεύονται, υπάρχει μεγάλη στρατιωτική παρουσία στις αγροτικές και αστικές περιοχές.

Στα τέλη του 2016 το αυταρχικό καθεστώς που κυβερνάται από το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και το νεοφασιστικό MHP είχε απολύσει τους συνδημάρχους 96 δήμων προσκείμενων στο HDP στις Κουρδικές επαρχίες και διοικούσε τους δήμους με διορισμένους από το κράτος διοικητικούς για 2,5 χρόνια. Περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι είχαν απολυθεί και επίσης ακυρώθηκαν και καταστράφηκαν εκατοντάδες έργα κοινωνικής, πολιτιστικής, οικολογικής, κοινοτικής οικονομίας και γυναικείας χειραφέτησης. Τα Κουρδικά ονόματα εξαφανίστηκαν από τον δημόσιο χώρο. Οι πόλεις και το περιβάλλον τους μετασχηματίστηκαν με έναν μη κοινωνικό και νεοφιλελεύθερο τρόπο με έργα κατασκευών που δόθηκαν σε κοντινές τους εταιρείες. Δημόσιοι χώροι και φυσικοί χώροι έγιναν αντικείμενο οικονομικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με τη διαφθορά – το χρέος όλων των κατεχόμενων δήμων αυξήθηκε 5 έως 15 φορές. Δεδομένου ότι το MEM δρα για μια οικολογική ζωή και ενάντια στην καταστροφή της φύσης, οι εξελίξεις των τελευταίων τριών ετών αφορούσαν ειδικότερα οικολόγους ακτιβιστές.

Θυμηθείτε επίσης ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ο Τουρκικός στρατός κατέστρεψε 7 πόλεις, εκτόπισε βίαια πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους από τα σπίτια τους και σκότωσε 400 πολίτες. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθυσμός δεν δέχτηκε αυτή τη δικτατορία στους οικισμούς τους με τις ψήφους τους στις τοπικές εκλογές τον Μάρτιο του 2019. Για πέντε μήνες δεν υπήρχαν πλέον συμπαγή μπλοκ όταν οι άνθρωποι μπήκαν στα δημοτικά κτίρια για τις υποθέσεις τους, η ζωή έγινε πιο ευχάριστη και νέα έργα και σχέδια ξεκίνησαν.

Η χθεσινή κατασταλτική πράξη δεν είναι μόνο ένας βαθύς αντιδημοκρατικός ρεβανσισμός εναντίον του HDP, είναι επίσης η συνέχιση της εκατονταετούς αποικιοκρατικής καταπίεσης και αφομοιωτικής πολιτικής του Τουρκικού κράτους κατά των Κούρδων. Οι Κούρδοι αντιστέκονται παρά την αυξανόμενη πολιτική και στρατιωτική καταπίεση. Επιπλέον, στοχεύει στην καταστροφή του κοινού δημοκρατικού αγώνα των Κούρδων, των Τούρκων, των Αρμενίων, των Αλεβιτών και άλλων λαών στην Τουρκική Δημοκρατία που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια από το HDP. Το AKP-MHP, το οποίο βρίσκεται σε κρίση μετά τις τελευταίες τοπικές εκλογές – έχασε επίσης μεγάλες πόλεις στη Δυτική Τουρκία συν η αυξανόμενη οικονομική παρακμή, θέλει να διατηρήσει τη δύναμή του αυξάνοντας τον ρατσισμό και εντείνοντας τον πόλεμο εντός και εκτός των συνόρων.

Είναι απολύτως αναγκαίο όλες οι δημοκρατικές οργανώσεις και άνθρωποι από όλη την Τουρκία να σταθούν άμεσα ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα και να απαιτήσουν την ακύρωση της απόλυσης των συνδημάρχων των Amed, Wan και Merdîn. Διαφορετικά, το επίπεδο καταστολής, το οποίο στοχεύει στους Κούρδους, θα τους χτυπήσει με παρόμοιο σκληρό τρόπο. Η υπεράσπιση της φύσης και της οικολογικής ζωής επίσης συνδέεται με την εναντίωση στο αυταρχικό καθεστώς του AKP-MHP.

Οι διεθνείς δημοκρατικές οργανώσεις και οι λαοί καλούνται επίσης να δείξουν αλληλεγγύη, ευαισθητοποιώντας για την κατάσταση στην Τουρκία στις δικές τους κοινωνίες, ξεκινώντας διεθνείς κινητοποιήσεις, στέλνοντας αντιπροσωπείες, ζητώντας από τις κυβερνήσεις τους να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας επίσης διεθνείς οργανισμούς και άλλες δράσεις.

20.08.2019
Οικολογική Κίνηση Μεσοποταμίας

Mesopotamia Ecology Movement

Ανακοίνωση της παράνομης επαναστατικής ιθαγενικής επιτροπής – γενικής διοίκησης του ζαπατιστικού στρατού εθνικής απελευθέρωσης – Αύγουστος 2019

Ο EZLN σπάει το στρατιωτικό κλοιό, καταλαμβάνει εδάφη & ιδρύει 7 νέα καρακόλ, αυτόνομους δήμους & κέντρα αυτόνομης αντίστασης και Ζαπατιστικής εξέγερσης.

Τον Οκτώβριο του 2016, σχεδόν πριν από τρία χρόνια, στη 20η επέτειό τους οι αδελφοί λαοί, που είναι οργανωμένοι στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο (CNI), μαζί με τον EZLN δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην επίθεση για την υπεράσπιση του εδάφους και της μάνας-γης. Διωκόμενοι από τις δυνάμεις της κακής κυβέρνησης, τους κασίκες, τις ξένες εταιρείες, τους εγκληματίες και τους νόμους, απαριθμώντας θανάτους, αδικίες και εξαπάτηση, οι ιθαγενείς λαοί, οι προστάτες της γης, συμφωνήσαμε να περάσουμε στην επίθεση και να διευρύνουμε τον λόγο και την πράξη της αντίστασης και της εξέγερσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ-ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ(EZLN)               

ΜΕΞΙΚΟ

ΚΑΙ ΣΠΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ,

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,

ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ-ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΤΗ,

ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ:

ΑΔΕΛΦΟΙ, ΑΔΕΛΦΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΙΕΣ, ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΪΣΣΕΣ,

Σας μεταφέρουμε εδώ το λόγο μας ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι, εχθές, σήμερα και αύριο, πάντα ο ίδιος γιατί είναι  λόγος της αντίστασης και της εξέγερσης.

Τον Οκτώβριο του 2016, σχεδόν πριν από τρία χρόνια, στη 20η επέτειό τους οι αδελφοί λαοί, που είναι οργανωμένοι στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο (CNI), μαζί με τον EZLN δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην επίθεση για την υπεράσπιση του εδάφους και της μάνας-γης. Διωκόμενοι από τις δυνάμεις της κακής κυβέρνησης, τους κασίκες, τις ξένες εταιρείες, τους εγκληματίες και τους νόμους, απαριθμώντας θανάτους, αδικίες και εξαπάτηση, οι ιθαγενείς λαοί, οι προστάτες της γης, συμφωνήσαμε να περάσουμε στην επίθεση και να διευρύνουμε τον λόγο και την πράξη της αντίστασης και της εξέγερσης.

Με τον σχηματισμό του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης και τον ορισμό της εκπροσώπου του, Marichuy,  το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο ανέλαβε το καθήκον να μεταφέρει στους αδελφούς και τις αδελφές από την ύπαιθρο και την πόλη τον λόγο της επαγρύπνησης και της οργάνωσης. Ο EZLN πέρασε επίσης σε αγωνιστική επίθεση: στον αγώνα του λόγου, της ιδέας και της οργάνωσης.

Σήμερα ήρθε η ώρα να λογοδοτήσουμε στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο-Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και στην εκπρόσωπό του. Οι λαοί του θα πουν αν τηρήσαμε τον λόγο μας. Ωστόσο, δεν το οφείλουμε μόνο σε αυτούς αλλά και στις οργανώσεις, στις ομάδες, στις συλλογικότητες και στα άτομα (ειδικά της Έκτης και των Δικτύων – και όχι μόνο) που στο Μεξικό και στον κόσμο νοιάζονται για τους ζαπατιστικούς λαούς και –ανάλογα με τον χρόνο, τη γεωγραφία και τον τρόπο τους– ανεξάρτητα από χιλιομετρικές αποστάσεις, τείχη και σύνορα ή τους φράχτες που μας υψώνουν, η καρδιά τους συνεχίζει να χτυπά μαζί με τη δική μας.

Ο ερχομός της νέας κυβέρνησης δεν μας ξεγέλασε. Γνωρίζουμε ότι ο Τύραννος έχει ως πατρίδα μόνο το χρήμα. Αυτός κυβερνά τον κόσμο και την πλειοψηφία των τσιφλικιών που ονομάζουν «χώρες».

Γνωρίζουμε επίσης ότι η εξέγερση απαγορεύεται όπως και η αξιοπρέπεια και η οργή. Αλλά σε όλο τον κόσμο, στις πιο ξεχασμένες και περιφρονημένες γωνιές του, υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται και αρνούνται να γίνουν τροφή για τη μηχανή. Άνθρωποι που δεν υποτάσσονται, δεν ξεπουλιούνται, δεν παραδίνονται. Έχουν πολλά χρώματα, πολλές είναι οι σημαίες τους, πολλές οι γλώσσες που μιλούν και γιγάντια η αντίσταση και η εξέγερσή τους.

Ο Τύραννος και οι διαχειριστές του, στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν αυτό που θεωρούν κακό παράδειγμα, χτίζουν τείχη, σύνορα και φράχτες. Αλλά δεν μπορούν να τα καταφέρουν γιατί είναι αδύνατο να ανακοπεί και να φυλακιστεί η αξιοπρέπεια, το θάρρος, η οργή και η εξέγερση. Ακόμα κι αν κρυφτούν πίσω από τα τείχη, τα σύνορα, τους φράχτες, τους στρατούς και τις αστυνομίες, τους νόμους και τα διατάγματά τους, αργά ή γρήγορα η εξέγερση θα τους ζητήσει να λογοδοτήσουν. Και δεν θα υπάρξει ούτε συγχώρεση ούτε λήθη.

Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η ελευθερία μας θα είναι έργο μόνο δικό μας, των ιθαγενών λαών. Με τον νέο διαχειριστή στο Μεξικό συνεχίστηκαν και οι διώξεις και ο θάνατος: μέσα σε μόλις λίγους μήνες δέκα περίπου σύντροφοι του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου-Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης, κοινωνικοί αγωνιστές, δολοφονήθηκαν. Ανάμεσα τους ένας αδελφός που σέβονταν ιδιαίτερα οι ζαπατιστικοί λαοί: ο Samir Flores Soberanes δολοφονήθηκε ύστερα από υπόδειξη του διαχειριστή, ο οποίος συνεχίζει τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα που αφανίζουν ολόκληρους λαούς, καταστρέφουν τη φύση και μετατρέπουν το αίμα των ιθαγενών λαών σε κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο.

Για αυτόν τον λόγο, προς τιμήν των αδελφών που έχουν σκοτωθεί, διωχθεί, εξαφανιστεί ή φυλακιστεί, αποφασίσαμε να ονομάσουμε τη ζαπατιστική καμπάνια, που σήμερα κορυφώνεται και δημοσιοποιείται, SAMIR FLORES VIVE (Ο SAMIR FLORES ΖΕΙ).

Μετά από χρόνια σιωπηλής δουλειάς, παρά την πολιορκία, παρά τις εκστρατείες του ψεύδους, παρά τις συκοφαντίες, παρά τις στρατιωτικές περιπολίες, παρά την εθνοφυλακή, παρά τις αντι-αντάρτικες καμπάνιες που μεταμφιέζονται σε κοινωνικά προγράμματα, παρά τη λήθη και την απαξίωση, έχουμε γίνει περισσότεροι και πιο δυνατοί.

Και σπάσαμε τον κλοιό.

Βγήκαμε χωρίς να ζητήσουμε την άδεια, και τώρα βρισκόμαστε και πάλι μαζί σας αδελφές, αδελφοί και αδελφοίες, σύντροφοι, συντρόφισσες και συντροφόισσες. Ο κυβερνητικός κλοιός έμεινε πίσω μας, δεν δούλεψε και δεν θα δουλέψει ποτέ. Ακολουθούμε μονοπάτια και διαδρομές που δεν υπάρχουν στους χάρτες και τους δορυφόρους. Τα συναντάμε μόνο στη σκέψη των προγόνων μας.

Μαζί με μας, τους και τις ζαπατίστας, στις καρδιές μας πορεύεται και ο λόγος, η ιστορία και το παράδειγμα των λαών μας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αντρών και των γυναικών. Έξω βρήκαμε σπίτι, τροφή, αυτί και λόγο. Καταλάβαμε ο ένας τον άλλον όπως μόνο όσοι μοιράζονται τον πόνο, την ιστορία, την αγανάκτηση και την οργή μπορούν να καταλάβουν.

Έτσι, καταλάβαμε όχι μόνο ότι οι φράχτες και τα τείχη εξυπηρετούν μονάχα τον θάνατο αλλά και ότι η αγοραπωλησία των συνειδήσεων από τις κυβερνήσεις είναι όλο και πιο μάταιη. Δεν εξαπατούν πια, δεν πείθουν πια, σκουριάζουν, σπάνε και καταποντίζονται.

Έτσι βγήκαμε έξω. Ο Τύραννος έμεινε πίσω πιστεύοντας ότι ο κλοιός του θα μας κρατούσε φυλακισμένους. Από μακριά βλέπαμε τις πλάτες των εθνοφυλάκων, των στρατιωτών, των αστυνομικών, τα προγράμματα, τις βοήθειες και τα ψέματα. Πηγαινοερχόμασταν και μπαινοβγαίναμε. 10, 100, 1000 φορές το κάναμε και ο Τύραννος παρακολουθούσε χωρίς να μας κοιτάζει, σίγουρος για τον φόβο που προξενούσε ο φόβος του.

Οι πολιορκητές έμειναν σαν ένας βρώμικος λεκές, περικυκλωμένοι οι ίδιοι μέσα σε ένα έδαφος που διευρύνθηκε, ένα έδαφος όπου εξαπλώνεται η εξέγερση.

Αδελφοί και αδελφές, συντρόφισσες και σύντροφοι: Συνέχεια ανάγνωσης Ανακοίνωση της παράνομης επαναστατικής ιθαγενικής επιτροπής – γενικής διοίκησης του ζαπατιστικού στρατού εθνικής απελευθέρωσης – Αύγουστος 2019

Διεθνής καμπάνια για την υπεράσπιση της επανάστασης στη Ροζάβα και των επιτευγμάτων της – 6 & 7 Σεπτεμβρίου 2019

Διεθνείς Μέρες Δράσεων

Διαταράσσουμε, Αποκλείουμε, Καταλαμβάνουμε
6 & 7 Σεπτεμβρίου 2019
στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Καταλονία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και σε πολλές άλλες χώρες

 

Ενώ οι λαοί στη Ροζάβα και την Βορειοανατολική Συρία συνεχίζουν τον αγώνα τους για αυτοδιάθεση, γυναικεία απελευθέρωση και άμεση δημοκρατία και υπερασπίζονται τον εαυτό τους εναντίον των επιθέσεων των τζιχαντιστών και του φασιστικού τουρκικού κράτους, οι εκπρόσωποι των υποκριτικών κυβερνήσεων δίνουν τα χέρια με τους Τούρκους δεσπότες.

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το Αφρίν, τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό και οι οικογένειές τους εγκαθίστανται εκεί και εκμεταλλεύονται τους πόρους του ντόπιου πληθυσμού. Πουλάνε το σύμβολο του ίδιου του Αφρίν, το ελαιόλαδο από τα ελαιόδεντρα, μέσω της Τουρκίας στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι που το τουρκικό κράτος εννοεί όταν ισχυρίζεται ότι διασφαλίζει τα σύνορά του: εθνοκάθαρση και τζιχαντιστές που επιτίθενται στους ντόπιους.

Ενώ η Άγκυρα σμιλεύει σχέδια εκκαθάρισης εναντίον της επανάστασης στο Κουρδιστάν και στη Συρία, οι ευρωπαϊκές, ρωσικές και αμερικανικές βιομηχανίες όπλων αυξάνουν καθημερινά τα κέρδη τους. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε τα δεινά που υποφέρουν οι άνθρωποι στην Υεμένη, την Παλαιστίνη και στα άλλα θέατρα πολέμου. Τα κέρδη αυτά κοστίζουν εκατομμύρια ζωές.

«Εύχομαι να υπήρχαν κινήματα στις μητροπόλεις που θα επιτίθονταν σε αυτό το πόλεμο, που θα τον έκαναν αδύνατο. Απλά σταματώντας τον ανεφοδιασμό.»

Έγραφε η διεθνίστρια Andrea Wolf (Αντρέα Βόλφ 1965-1998) την πρωτομαγιά του 1997 από τα βουνά του Κουρδιστάν. Από τότε έχουν περάσει 22 χρόνια. 22 χρόνια στα οποία αναρίθμητοι άνθρωποι στην Τουρκία και το Κουρδιστάν έχουν βομβαρδιστεί και εκτελεστεί από όπλα του Νάτο και των δυτικών εθνών κρατών. 22 χρόνια όπου εταιρίες όπως η Rheinmetall. η Lockhead Martin, η Leonardo και η SAAB, όπου τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Deutsche Bank έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια σκορπώντας τον θάνατο, την μιζέρια και τον αφανισμό των ανθρώπων. 22 χρόνια όπου ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να πυροβολεί με νατοϊκά πυρομαχικά. Ο πληθυσμός του Κουρδιστάν και της Βόρειο-ανατολικής Συρίας θα εξακολουθήσει να απαντά ενωμένα σε αυτές της επιθέσεις με αντίσταση. Εμείς στις χώρες μας, θα καταλάβουμε, παρενοχλήσουμε και θα μπλοκάρουμε τα κέντρα που στηρίζουν και συνεργάζονται οικονομικά, στρατιωτικά, διπλωματικά με τον Τουρκικό φασισμό.

Ο πόλεμος εναντίον του επαναστατικού κινήματος και των ανθρώπων σε Τουρκία, Κουρδιστάν και όλη την Μέση Ανατολή έχει ξεκινήσει από το κατώφλι μας. Ξεκινά από τα εργοστάσια πολεμικού εξοπλισμού, στα γραφεία τραπεζών και πολιτικών κομμάτων και στα συνέδρια και τις συναντήσεις των υποκριτικών κυβερνήσεων και του ΝΑΤΟ. Ξεκινά με την προπαγάνδα των «ειρηνευτικών αποστολών», την στρατιωτικοποίηση της καθημερινής μας ζωής και γίνεται ορατός στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ξεκινά εκεί όπου συναντιούνται οι κερδοσκόποι και οι σχεδιαστές του πολέμου. Η απάντηση μας είναι η αλληλεγγύη, ο διεθνισμός και ο αντικαπιταλισμός. Ας δείξουμε σε πολεμοκάπηλους και ιμπεριαλιστές τι νιώθουμε για αυτούς.

Μετάφραση: Hevalên Girîtê