Ανοιχτή ενημέρωση σχετικά με το φράγμα του Ιλίσου (περιοχή βόρειου Κουρδιστάν)

kalesma-ilisu

Κάλεσμα για ανοιχτή ενημέρωση σχετικά με το φράγμα του Ιλίσου (περιοχή βόρειου Κουρδιστάν),Παρασκευή 4 Νοέμβρη, 6μ.μ., Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη)

Το τουρκικό κράτος κατασκευάζει ένα μεγάλο φράγμα, το φράγμα του Ιλίσου, πάνω στον Τίγρη ποταμό, στην περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν. Το φράγμα αυτό αποτελεί, αυτή τη στιγμή, το πιο καταστροφικό «αναπτυξιακό» έργο στην τουρκική επικράτεια από κοινωνική, οικολογική και πολιτιστική σκοπιά. Επίσης, έχει και μία στρατηγική διάσταση αφού υπολογίζεται πως θα έχει μεγάλη χρησιμότητα στην καταπολέμηση του κουρδικού αντάρτικου και εναντίον του Ιράκ.

Ο αγώνας ενάντια στην κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το 1999 και τα έργα κατασκευής του έχουν ξεκινήσει αρκετές φορές. Η κατασκευή του φράγματος έχει ολοκληρωθεί κατά το 90%, αλλά ο αγώνας ενάντια στην ολοκλήρωσή του συνεχίζεται αμείωτος. Αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση και η κοινοπραξία Ιλίσου (μερικές τουρκικές εταιρείες και μία μεγάλη αυστριακή εταιρεία, που ονομάζεται Andritz) θέλουν να μετακινηθεί ο λεγόμενος τύμβος του Ζeynel Bey στο Χασάνκειφ. Πρόκειται για το πρώτο από τα οκτώ μνημεία που σχεδιάζεται να μετακινηθούν. Ασφαλώς, η μετακίνηση των μνημείων αυτών θα σημάνει την αποκοπή τους από το φυσικό τους περιβάλλον, ενώ δεν αποκλείεται και η πρόκληση φθορών κατά τις εργασίες μεταφοράς τους. Στη μεταφορά του συγκεκριμένου μνημείου, εμπλέκονται και δύο ευρωπαϊκές εταιρείες. Η μία εκ των δύο αυτών εταιρειών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, είναι η ελληνική εταιρεία «Κορρές Μηχανική», ενώ η άλλη αποτελεί μια ολλανδική εταιρεία.

Να σταματήσει η οποιαδήποτε εμπλοκή ελληνικής εταιρείας στα σχέδια του τουρκικού κράτους για ολοκλήρωση του φράγματος του Ιλίσου.

Καλούμε σε ανοιχτή ενημέρωση όσους/ες ενδιαφέρονται
την Παρασκευή  4 Νοεμβρίου 2016, στις 6 μ.μ., στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη).

Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
Πρωτοβουλία για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη στη Μεσόγειο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *