Ανακοίνωση για τη σύλληψη του δημοσιογράφου του National Geographic Mathias Depardon και της επικείμενης μετακίνησης του τάφου του Zeynel Bey (φράγμα Ιλίσου – βόρειο Κουρδιστάν).

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Χθες τοπικές πηγές ανέφεραν ότι ο τάφος του Zeynel Bey στο Χασάνκεϊφ (περιοχή βόρειου Κουρδιστάν), που έχει εγκλωβιστεί σε συγκεκριμένο υπόβαθρο, έχει πλέον αρθεί από την αρχική του βάση.

Σύμφωνα με τοπικές δημοσιογραφικές πηγές, ο τάφος θα μετακινηθεί αύριο (Παρασκευή 12 Μάη 2017) χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στον Τύπο.

Αυτή τη στιγμή που γράφεται η ανακοίνωση, η DSI (Η Γενική Διεύθυνση Κρατικών Υδραυλικών Έργων), η οποία είναι υπεύθυνη για το έργο του φράγματος του Ιλίσου, δεν έχει ανακοινώσει τη μετακίνηση στην ιστοσελίδα της.

Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μεταφέρει την πολιτισμική κληρονομία του Χασάνκεϊφ στο μέλλον και μετατρέπει την πόλη σε ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο για την περιοχή, έχουν  περιβάλλει το έργο τους με μυστικότητα. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του σχεδιασμού και της προετοιμασίας για το Φράγμα του Ιλίσου ,η κυβέρνηση έχει αρνηθεί στους τοπικούς πληθυσμούς να έχουν λόγο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης τους. Τώρα η κυβέρνηση υψώνει νέα εμπόδια στη  δημοσιογραφική τεκμηρίωση των αλλαγών που συντελούνται στο Χασάνκεϊφ.

Τη Δευτέρα (8 Μαΐου), ο φωτογράφος του National Geographic, Mathias Depardon, ανταποκριτής του περιοδικού στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη ενώ τραβούσε φωτογραφίες με τη νέα διαμόρφωση της περιοχής του Χασάνκεϊφ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές  αναφορές, η αστυνομία αφού έψαξε τους λογαριασμούς του στα social media, ανακάλυψε φωτογραφίες τις οποίες είχε δημοσιοποιήσει πριν από 3 χρόνια, και συνελήφθη με την υπόνοια για προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Depardon αντιμετωπίζει τώρα την απέλαση, ενώ εκκρεμεί η εξέταση του θέματος από το ελεγκτικό συνέδριο στο Γκαζιαντέπ. Ο Depardon έχει επισκεφτεί το Χασάνκεϊφ τακτικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει εργαστεί πρόσφατα σε ένα μεγαλύτερο πρότζεκτ  του National Geographic.

Το περιστατικό αυτό στέλνει ένα μήνυμα σε οποιονδήποτε δημοσιογράφο ή πολίτη που επιδιώκει να τεκμηριώσει το ιστορικό των αλλαγών στο Χασάνκεϊφ, το οποίο πρόκειται να πλημμυρίσει από τα νερά του φράγματος του Ιλίσου μέσα σε 2 χρόνια. Το προσωπικό ασφαλείας στο Χασάνκεϊφ έχει κατά περιόδους παρεμποδίσει φωτογράφους που έχουν επισκεφθεί το νέο διαμορφωμένο χώρο του Χασάνκεϊφ και, προσφάτως, η  πρόσβαση στον τάφο του Zeynel Bey  έχει περιοριστεί.

Η DSI διαφημίζει την μετεγκατάσταση του τάφου, αφού για πρώτη φορά στην Τουρκία ένα ολόκληρο κτίριο θα μετακινηθεί σε νέα τοποθεσία, και προβλέπουν ότι αυτό θα προσελκύσει παγκόσμια προσοχή. Λαμβάνοντας υπόψη τον ισχυρισμό ότι το Χασάνκεϊφ θα μετατραπεί σε σημαντικό τουριστικό κέντρο της περιοχής, η παρεμβολή στο έργο των επαγγελματιών δημοσιογράφων για να τεκμηριώσουν αυτό τον ισχυρισμό και η αδυναμία να γνωστοποιήσει την ημερομηνία για την πραγματική μετατόπιση του τάφου, δείχνουν ότι οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν ότι τα σχέδια αυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό προσεκτική εξέταση.

Πράγματι, η περιορισμένη δημοσιογραφική κάλυψη  τα τέσσερα (4) τελευταία χρόνια δείχνει ότι το έργο βρίθει προβλημάτων.  Οι εμπειρογνώμονες έχουν δώσει διαφορετικές τοποθεσίες για τον τάφο – 1 χλμ, 1,5 χλμ και τώρα, 2 χλμ. από την αρχική  τοποθεσία – όλες χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη  των κατοίκων της πόλης. Για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, οι αρχές δήλωναν ότι ο τάφος θα μετακινούνταν πάνω σε ράγες, αλλά τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα άλλαξε απότομα και αποκαλύφθηκε ότι  ο τάφος θα μετακινηθεί με ρυμουλκούμενο όχημα 150 τροχών σε ένα ειδικά κατασκευασμένο δρόμο.

Τέλος, οι αρχές απέτυχαν να αποκρύψουν από τη δημοσιότητα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν  κατά τη διάρκεια  ελέγχου του νέου συστήματος που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Το κοινό δικαιούται να γνωρίζει ότι απαιτούμε από την DSI να αποκαλύψει γιατί η μέθοδος για τη μετεγκατάσταση άλλαξε την τελευταία στιγμή. Επίσης ζητούμε πλήρη αποκάλυψη των λεπτομερειών του αναθεωρημένου σχεδίου και αποδείξεις ότι το αναθεωρημένο σχέδιο έχει εγκριθεί μέσα από σωστές διαδικασίες.

Γεγονός είναι ότι το έργο βρίθει προβλημάτων – όχι μόνο στο πλαίσιο του επίμαχου φράγματος του Ιλίσου, το οποία απειλεί ολόκληρο το φυσικό οικοσύστημα της λεκάνης του Άνω Ευφράτη με καταστροφή, αλλά και το έργο της μετεγκατάστασης του τάφου του Zeynel Bey. Το πρόχειρο και ασταθές αυτό σχέδιο απειλεί να καταστρέψει την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Η μετεγκατάσταση του τάφου σε νέα τοποθεσία είναι μια ασυγχώρητη και απρόκλητη πράξη καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτό το έργο και ολόκληρο το έργο για το φράγμα του Ιλίσου πρέπει να σταματήσει αμέσως. Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση για την οικοδόμηση ευρείας συναίνεσης γύρω από την κοινωνικό-πολιτιστική ανάπτυξη του  Χασάνκεϊφ και της κοιλάδας του Τίγρη.

Απαιτούμε, επίσης την άμεση απελευθέρωση του Mathias Depardon και ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε δημοσιογράφο και σε κάθε πολίτη να μετακινείται μέσα και γύρω από το Χασάνκεϊφ!

John Crofoot, Hasankeyf Matters

Ercan Ayboga, Initiative to Keep Hasankeyf Alive 

πηγή: http://www.hasankeyfgirisimi.net/?p=449

περισσότερες πληροφορίες: www.hasankeyfmatters.comwww.hasankeyfgirisimi.net

Εμείς από τη μεριά μας ως Πρωτοβουλία  (για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη στη Μεσόγειο) να προσθέσουμε ότι μετά την επιτυχημένη καμπάνια ενάντια στην εμπλοκή της ελληνικής εταιρίας «Κορρές Μηχανική», το έργο ανατέθηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ολλανδική Bresser Eurasia BV, η οποία πριν 2 βδομάδες έκανε την 1η αποτυχημένη προσπάθεια για τη μετακίνηση του μνημείου του Zeynel Bey στο Χασάνκεϊφ.

[Τουρκία] Ανακοίνωση από τη DAF (Αναρχική Επαναστατική Δράση) για την πορεία της 1ης Μάη 2017

Ως αναρχική επαναστατική δράση – DAF, την 1η Μάη πραγματοποιήσαμε πορεία εναντίον της καταπίεσης και των περιορισμών του κράτους στην πλατεία Ταξίμ, με το πανό μας «Αναρχική Επαναστατική Δράση»  για την επέτειο των 40 χρόνων από τη Σφαγή στην πλατεία Ταξίμ.

 

Το Τουρκικό κράτος απαγόρευσε την συνάθροιση στην πλατεία Ταξίμ και υπέδειξε την περιοχή του Bakırköy για τους “Εορτασμούς της Πρωτομαγιάς”.  Πραγματοποιήσαμε την  πορεία ενάντια σε αυτές τις απαγορεύσεις με τη συμμετοχή κ άλλων επαναστατικών οργανώσεων, από την Gayrettepe μέχρι την Ταξίμ, με σύνθημά μας το “Από το Haymarket μέχρι την Taksim, ο αγώνας συνεχίζεται”.
Κατά τη διάρκεια της πορείας, η αστυνομία επιτέθηκε στους επαναστάτες διαδηλωτές που επέμεναν  στο δρομολόγιο της πορείας  προς την πλατεία Ταξίμ. Μετά την επίθεση της αστυνομίας, στήθηκαν οδοφράγματα. Οι επιθέσεις  και η βία που επέδειξε η αστυνομία οι συγκρούσεις  και οι συλλήψεις  συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος της ημέρας. Δυο σύντροφοι από την DAF βρίσκονται υπό κράτηση μετά τον ξυλοδαρμό τους από την αστυνομία.

Έχει δημοσιευθεί σχετική ανακοίνωση τύπου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες για την συμμετοχή τους στην πορεία στην πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας το σύνθημα «Η πλατεία Ταξίμ είναι η πλατεία της Πρωτομαγιάς».

Ζήτω ο  αναρχισμός
Devrimci Anarşist Faaliyet – Devrimci Anarşist Faaliyet

Εκδήλωση/Συζήτηση: από τα εθνικά ζητήματα στο Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό. Μια ελευθεριακή προσέγγιση για μια ελευθεριακή προοπτική.

Από τα εθνικά ζητήματα στον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό

Μια ελευθεριακή προσέγγιση για μια ελευθεριακή προοπτική

Τα εθνικά ζητήματα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής είναι ζητήματα που η ιστορική τους διαχρονία τα εντοπίζει ως ζητήματα ταύτισης της εδαφικής επικράτειας με τον εθνικό παράγοντα στη δομή του κράτους. Η ύπαρξή τους αφορά τις ανολοκλήρωτες προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους με στόχο τη δημιουργία ή επέκταση ή άμυνα του εθνικού κράτους υπό την καθοδήγηση της κυρίαρχης τάξης και των συμμαχιών της. Κάθε άλλη αντίληψη που αφορούσε τη συνεργασία των λαών και των εθνών για την απελευθέρωσή τους από τον Οθωμανικό ζυγό ακυρώθηκε από τις κεντρομόλες εθνικιστικές δυνάμεις που αγνόησαν μια τέτοια προοπτική και συνδέθηκαν συνδυαστικά ή μονομερώς με τις ηγεμονικές δυνάμεις της Δύσης και της Ανατολής όπως και με την Οθωμανική εξουσία δημιουργώντας σχέσεις στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης. Αν και μακριά από το πολυεθνικό-πολυθρησκευτικό πολιτειακό όραμα του Ρήγα ακόμα και πιο μονοεθνικές συνεννοήσεις όπως ο πανσλαβισμός ή ο παναραβισμός ακυρώθηκαν εξαιτίας της κηδεμονίας τους από ηγεμόνες ή και από ανειλικρινείς προσπάθειες υπο-εθνοτήτων που υπερθεμάτιζαν ανισομερώς στις δικές τους. Τα εθνικά ζητήματα σε διάφορες φάσεις στην περιοχή μας συνδέθηκαν με διεθνείς και εγχώριες πολιτικές σκοπιμότητες δημιουργώντας μια σειρά από αδιέξοδα που οδήγησαν σε πολέμους, επεκτατισμούς, φτώχεια, χρέη σε διεθνείς μηχανισμούς και αποικιοκρατικές δυνάμεις, πολιτικές και στρατιωτικές επεμβάσεις, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Απόρροιά τους αποτελούν οι ανταγωνιστικοί πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι συμμαχίες, οι κηδεμονίες υπό τις διεθνείς ηγεμονίες καθώς και οι όποιες προσπάθειες συνεννόησης οι οποίες αντίφασκαν λόγω της παράλληλης αποδοχής της εθνικής αυτοδιάθεσης άρα και της ύπαρξης του εθνικού κράτους με τις προσπάθειες για ομοσπονδία όπως οι φαεινές ιδέες της ομοσπονδίας των Βαλκανίων. Έτσι διαπερνώντας όλα τα ζητήματα, τα εθνικά ζητήματα ως ζητήματα που συνδέονται με την ελευθερία, τον πολιτισμό και την επιβίωση της εθνικής κοινότητας, διατηρούν συνθετικά την επικαιρότητά τους μέχρι και σήμερα. Στόχος είναι το ξεπέρασμά τους μέσω της αναγνώρισης της σημασίας τους.

Δηλαδή το ξεπέρασμα των υπαρχόντων εθνικών-θρησκευτικών ανταγωνισμών μέσω της υπέρβασης του κράτους και της αγοράς, με τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα στις σύγχρονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Έτσι τόσο οι εθνικές όσο και οι θρησκευτικές ταυτότητες είναι απόλυτα αναγκαίο να μετασχηματίζονται προς την οικουμενικότητα και το ριζοσπαστισμό. Συνέχεια ανάγνωσης Εκδήλωση/Συζήτηση: από τα εθνικά ζητήματα στο Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό. Μια ελευθεριακή προσέγγιση για μια ελευθεριακή προοπτική.