30 πόλεις συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα δράσης για τις πόλεις Sur και Hasankeyf (Σάββατο 28 Απρίλη 2018)

Diyarbakır (Amed), 29.04.2018

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας δράσης  για τις πόλεις Sur και Hasankeyf σε περίπου 30 πόλεις οργανώθηκαν δράσεις στις 28 Απριλίου 2018. Ακτιβιστές και η μη κυβερνητικές οργανώσεις ευαισθητοποίησαν το κοινό ​​για τη συνεχιζόμενη καταστροφή των δύο ιστορικών πόλεων  στην περιοχή του ποταμού Τίγρη στο βόρειο Κουρδιστάν. Τα τελευταία χρόνια οι δύο πόλεις έχουν γίνει συνώνυμα της κατασταλτικής και εκμεταλλευτικής πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης κατά της φύσης, του πολιτισμού και των ανθρώπων.

Η 12.000 χρόνων παλιά πόλη Hasankeyf και η γύρω κοιλάδα του Τίγρη απειλούνται από το φράγμα του Ιλίσου, το οποίο θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα φραγμάτων στον κόσμο. Εκτιμάται  ότι θα καταστρέψει τα μέσα διαβίωσης έως και 80.000 ανθρώπων στο Βόρειο Κουρδιστάν και πιθανόν πολύ περισσότερων στη Συρία και ιδιαίτερα στο Ιράκ.

Η Sur είναι η παλιά πόλη του Diyarbakir, η οποία δέχθηκε βίαιη επίθεση από την τουρκική κυβέρνηση με στρατό μετά την επανέναρξη του πολέμου στο Κουρδιστάν το καλοκαίρι του 2015. Αν και θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καταστράφηκε σχεδόν η μισή πόλη της Sur, 23.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και έχει εξαλειφθεί μια κουλτούρα χιλιάδων ετών.

Το πρωί της 28ης Απριλίου, δεκάδες ακτιβιστές, εκτοπισμένοι, εκπρόσωποι ΜΚΟ, καλλιτέχνες, αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Μεγάλο Τζαμί (Ulucami). Περιτριγυρισμένοι από την αστυνομία, έκαναν μια δήλωση εναντίον της συνεχιζόμενης καταστροφής που έχει περιγραφεί ως η εφαρμογή ενός μακράν εκπεφρασμένου στόχου για «αναβάθμιση» και αλλαγή της δημογραφίας της Sur. Η στάση της καταστροφής και μια νέα προσέγγιση με την επιστροφή των εκτοπισμένων στις γειτονιές τους είναι τα αιτήματα που ζητήθηκαν στις ομιλίες. Η ημέρα δράσης συνεχίστηκε σε μια αυλή ενός παραδοσιακού σπιτιού του Diyarbakir στο μη κατεστραμμένο τμήμα της Sur.

Ταυτόχρονα, στην πόλη του Hasankeyf συγκεντρώθηκαν δεκάδες ακτιβιστές, εκτοπισμένοι, εκπρόσωποι ΜΚΟ και αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί από το Hasankeyf και το Batman. Στις δηλώσεις τους, επέκριναν την συνεχιζόμενη καταστροφή στην πόλη από το καλοκαίρι του 2017 και τόνισαν ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί παρόλο που η κατασκευή του φράγματος έχει προχωρήσει. Το έργο για το φράγμα του Ilisu δεν είναι επιθυμητό από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, οι οποία δεν θα έχει οφέλη από αυτό το έργο. Προτιμότερα θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση του ποταμού Τίγρη ως κληρονομιάς και ως μέσου για την ειρήνη μεταξύ των λαών ολόκληρης της λεκάνης.

Στις δύο παλαιές πόλεις, που κατοικούνται συνεχώς από την αρχαιότητα, αναφέρθηκε ότι η σημερινή πολιτική είναι μια πολιτιστική γενοκτονία. Καθώς η Sur και το Hasankeyf αποτελούν χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς, σε όλο τον κόσμο, οι δημοκρατικές οργανώσεις και οι άνθρωποι θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουν συλλογικά για αυτά και να ενεργήσουν ενάντια στην καταστροφή σε διεθνές επίπεδο.

Εκτός από τις δράσεις στη Sur και στο Hasankeyf,  ενέργειες πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πόλεις Urfa, Van, στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στην Αττάλεια, γεγονός που αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης της ευρύτερης κοινωνίας.

Σε διεθνές επίπεδο συνολικά σε περισσότερες από 20 πόλεις  πραγματοποιήθηκαν δράσεις στις οποίες η Γερμανία ηγούταν με δέκα πόλεις. Οι ποικίλες δράσεις περιελάμβαναν εκδηλώσεις, γραφεία πληροφοριών, εκθέσεις εικόνων, προβολές ταινιών και συζητήσεις. Σε αυτές τις ενέργειες έχει τεθεί η σχέση μεταξύ παγκόσμιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των πολιτικών πολέμου και κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί όπως η ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η UNESCO έχουν επικριθεί έντονα. Χιλιάδες άτομα ήρθαν σε επαφή και ενημερώθηκαν στις ακόλουθες πόλεις: Αθήνα, Μπιλμπάο, Βαρκελώνη, Ρίμπες (Καταλονία) Μαδρίτη, Μάρτιγκς (Γαλλία), Μπράιτον (Ηνωμένο Βασίλειο), Λονδίνο, Στοκχόλμη, Βιέννη, Βερολίνο, Αμβούργο, Ανόβερο, Βρέμη, Φρανκφούρτη, Φράιμπουργκ, Καρλσρούη, Ρέγκενσμπουργκ, Μόναχο. Επιπλέον, σε αρκετές ελβετικές πόλεις στις εκδηλώσεις της 1ης Μαΐου θα διανεμηθούν φυλλάδια και θα γίνουν ομιλίες.

Μία από τις σημαντικότερες συμμετοχές στην ημέρα δράσης ήταν το Ιράν. Στις 25 και 27 Απριλίου, σε δύο πόλεις οργανώθηκαν συζητήσεις και εκδηλώσεις από ομάδες που έρχονται σε επαφή με ορισμένους οργανισμούς που κάνουν εκκλήσεις εδώ και χρόνια. Στο Ιράν υπάρχει μια συγκεκριμένη γνώση σχετικά με το φράγμα του Ilisu και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις του που εξαπλώνονται μέχρι το νότο του Ιράν. Το 2017 υπήρξε μια ισχυρή αναφορά προς τα Ηνωμένα Έθνη, την οποία έχουν υπογράψει 150.000 άνθρωποι.

Μην επιτρέπετε να καταστρέψουν τους οικισμούς και τη φύση, προστατεύστε την κοινή ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό!

Για πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά μέσα :  #SurveHasankeyfeSesOl και #SurHasankeyf2018

Μπορείτε να δείτε και να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες των ενεργειών σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://www.hasankeyfgirisimi.net/?p=676

Email: hasankeyfgirisimi@gmail.com , mehdiplo@riseup.net
Website: www.hasankeyfgirisimi.net

μετάφραση:Πρωτοβουλία για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη στη Μεσόγειο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *